NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Dyskusje o sprzęcie jak i o obróbce zdjęć

NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez zicherka » 27 listopada 2011, 17:35

Ave
Jako ze kilka dni temu doszedl do mnie stary nowy sprzet komputerowy postanowilem zalozyc ponizszy temat. Watek o podobnej tresci juz istnieje, lecz odnosi sie do tego CZYM ROBIMY nasze zdjecia. Ma on na celu pokazac kto na czym obrabia zdjecia - pochwalic sie swoim sprzetem. O sofcie nie wspomne z wiadomych wzgledow - no hyba, ze ktos chce to moze.
Dlatego na poczatek zaczne ja:
Dell Precision 690 w nastepujacej konfiguracji: 2x Intel Xeon 5160 (2x3,0GHz) w sumie 4 rdzenie, RAM: 8GB ECC (quad chanell), HDD: (systemowy) 2xSeagate Cheetah 15k.5 73GB SAS (pracuja w RAID 0), storage: 2xFujitsu MAX3147RC 147GB SAS, DVD-R - Plextor PX-880SA, grafika nVidia QUADRO FX 1700, LCD-Samsung 2443BW, mysz i klawiatura, system w2k3.

Zdravim
Ostatnio edytowano 27 listopada 2011, 17:53 przez zicherka, łącznie edytowano 1 raz
FOTO > http://www.zicher.net | Członek grupy: ZŁÖMIORZE.PL http://www.zlomiorze.pl/ | RADAR > http://www.radar.zicher.net
Obrazek
Avatar użytkownika
zicherka
Moderator
 
Posty: 2129
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:40
Lokalizacja: EPRG
Polubił: 331 times
Dostał polubień: 296 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez SCOrtes » 27 listopada 2011, 17:52

Zicher daj się pobawić Twoim cudem...co...
Ja mam hebla: AMD 1.8 64, 1GB ram, dysk na ide, radeon 2400HD, monitor IIyama 24".
Pozdrawiam
SCOrtes
SCOrtes
 
Posty: 735
Dołączył(a): 14 marca 2011, 18:26
Lokalizacja: Jaworzno
Polubił: 5 times
Dostał polubień: 25 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez zicherka » 27 listopada 2011, 17:55

Ave
Damian sie nie martw do zeszlego tygodnia jechalem na AMD XP 3000, 2gbramy i hdd80GB, radeon 2600 - teraz ze starego zestawu pozostal tylko monitor ;) Tak pisalem ze w pierwszym poscie zapomnialem o grafice i musialem go edytowac - hi hi.
Zdravim
FOTO > http://www.zicher.net | Członek grupy: ZŁÖMIORZE.PL http://www.zlomiorze.pl/ | RADAR > http://www.radar.zicher.net
Obrazek
Avatar użytkownika
zicherka
Moderator
 
Posty: 2129
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:40
Lokalizacja: EPRG
Polubił: 331 times
Dostał polubień: 296 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez SCOrtes » 27 listopada 2011, 18:10

Anyway musisz jeszcze raz zrobić edita, nadal czegoś brakuje.
Póki działa, nie kupuje nowego, już się przyzwyczaiłem jak długo fedruje gdy obrabiam fotki 8)
Pozdrawiam
SCOrtes
SCOrtes
 
Posty: 735
Dołączył(a): 14 marca 2011, 18:26
Lokalizacja: Jaworzno
Polubił: 5 times
Dostał polubień: 25 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez zicherka » 27 listopada 2011, 18:19

AVE
Czego zasilacza? O nim nie moge pisac bo jak sie dowie moja lepsza polowka ze ma on moz 1000W to mnie hyba zabije ;)

Zdravim
FOTO > http://www.zicher.net | Członek grupy: ZŁÖMIORZE.PL http://www.zlomiorze.pl/ | RADAR > http://www.radar.zicher.net
Obrazek
Avatar użytkownika
zicherka
Moderator
 
Posty: 2129
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:40
Lokalizacja: EPRG
Polubił: 331 times
Dostał polubień: 296 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez SCOrtes » 27 listopada 2011, 18:27

Ano zasilacza, taki potworek potrzebuje dużo watów :D
Pozdrawiam
SCOrtes
SCOrtes
 
Posty: 735
Dołączył(a): 14 marca 2011, 18:26
Lokalizacja: Jaworzno
Polubił: 5 times
Dostał polubień: 25 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez zicherka » 18 lutego 2016, 20:18

Wiec nadejszła wiekopomna chwila. Zicher zmienil sprzet na następujący
MB: MSI Z170A TOMAHAWK (Z170 2xPCI-E DDR4)
HDD: A-DATA 128GB 2,5'' SATA SSD ASP900 (do tego 320GB i 160GB Segate@sata)
CPU: Intel i5-6500 3.20GHz 6MB
GPU: ZOTAC GEFORCE GTX285 1GB DDR3 512bit (a nie jak większość obecnych 128 ;-) )
RAM: Corsair 8GB 2400MHz Vengeance LPX Black CL14 (2x4096)
PSU: Xsilence 650W

Czyli co 5 lat zmiana sprzętu jak najbardziej wskazana ;-) W porównaniu do Dell'a cisza całkowita no i duuuuuuuuuuużo mniejszy pobór prądu. :-)
Obrazek
FOTO > http://www.zicher.net | Członek grupy: ZŁÖMIORZE.PL http://www.zlomiorze.pl/ | RADAR > http://www.radar.zicher.net
Obrazek
Avatar użytkownika
zicherka
Moderator
 
Posty: 2129
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:40
Lokalizacja: EPRG
Polubił: 331 times
Dostał polubień: 296 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez Lemmy » 18 lutego 2016, 20:52

Mój stary Radeon HD 4870 X2 miażdży Twoje pokłady prądu i przemiany graficznej materii ;)
♠ LEMMY [*] MOTÖRHEAD ♠
Lemmy
Członek EPKT Spotters
 
Posty: 1339
Dołączył(a): 17 września 2011, 18:11
Lokalizacja: Sosnowiec
Polubił: 222 times
Dostał polubień: 276 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez zicherka » 18 lutego 2016, 21:03

No Sławeczku kochanie Ty moje - kłóciłbym się z Tobą:
FOTO > http://www.zicher.net | Członek grupy: ZŁÖMIORZE.PL http://www.zlomiorze.pl/ | RADAR > http://www.radar.zicher.net
Obrazek
Avatar użytkownika
zicherka
Moderator
 
Posty: 2129
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:40
Lokalizacja: EPRG
Polubił: 331 times
Dostał polubień: 296 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez zicherka » 18 lutego 2016, 23:04

OK - wiec pierwsze foto zrobione. Kilka słów o nowym sprzęcie.
Soft (poza systemem operacyjnym - stary Win7Prox64, nowy Win10Ex64) taki sam (P_CS6+ACR9.1).
1- Wczytywanie zdjęcia widział Damian jak jakiś czas zamierzchły był u mnie - jedne foto z a700 kilka minut (1-2), Wczytywanie foto z a77 KILKA minut (~2-3). Wczytywanie foto z d750 na NOWYM sprzęcie kilka sekund (2-3) - zdjęcia sa umieszczone na "starym Segejcie 160GB SATAII" w obu trzech przypadkach. Poprawa jest mega hiper kolosalna. Czyli za wczytywanie RAW'a ~25MB dysk odpowiada pici włos, większość roboty robi procek. Wszak on to przelicza co mu się w ACR na przesuwa suwaków.
2- ODSZUMIANIE. Plugin TopazDeNoise 5.1.0 - stary sprzęt, RAW z d750 bite kilka minut (7-12) odszumia się zdjęcie przycięte do rozmiaru ~4500px, NOWY sprzęt kilkanaście sekund (15-20). Już widzę pytania - dlaczego odszumiam duże zdjęcie - bo zawsze tak robię.
PODSUMOWANIE: Kasa wydana na sprzęt nie została wyrzucona na marne. Poprawa w szybkości działania jest KOLOSALNA, o innych aspektach nie wspomnę. Jednocześnie muszę przyznać że co stacja robocza to stacja robocza. A nie składak, w którym kable trzeba układać pół dnia, żeby jakoś wyglądało.
FOTO > http://www.zicher.net | Członek grupy: ZŁÖMIORZE.PL http://www.zlomiorze.pl/ | RADAR > http://www.radar.zicher.net
Obrazek
Avatar użytkownika
zicherka
Moderator
 
Posty: 2129
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:40
Lokalizacja: EPRG
Polubił: 331 times
Dostał polubień: 296 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez Steel » 19 lutego 2016, 00:27

Adam to moze czas na jakis porzadniejszy monitor? Czlowiek wtedy widzi jak wczesniej niewiele widzial :) albo jak mu monitor masakrycznie podostrzal (mowa tu o monitorach biurowych) albo jeszcze kilka innych dziwów jak problem z wyswietlaniem posrednich kolorow.
Spora roznice mozesz odczuwac wlansnie dzieki grafice ktora OIDP jest w uzyciu w PS.
Gratuluje zadowolenia ze sprzetu.
Steel
Członek EPKT Spotters
 
Posty: 138
Dołączył(a): 29 września 2014, 19:13
Polubił: 12 times
Dostał polubień: 9 times

Re: NA CZYM obrabiamy fotki - chwalimy się

Postprzez zicherka » 19 lutego 2016, 10:09

No faktycznie monitor mam NIE najwyższych lotów. Kilka dni zabawy w ustawianie i można powiedzieć, ze jako tako jest OK. Ogromna zaleta mojego monitora jest jego rozmiar/proporcje 16:10, a nie niski i szeroki telewizor do filmów HD. Kolejny jego plus to to ze jest matowy i duży ;-) Najpierw doposażę pudło do końca, potem może jakiś telewizor marki ZYZOR kupie. Ale już celuje w cos > 27" i rozdzielczości > 2500px.
FOTO > http://www.zicher.net | Członek grupy: ZŁÖMIORZE.PL http://www.zlomiorze.pl/ | RADAR > http://www.radar.zicher.net
Obrazek
Avatar użytkownika
zicherka
Moderator
 
Posty: 2129
Dołączył(a): 3 kwietnia 2011, 17:40
Lokalizacja: EPRG
Polubił: 331 times
Dostał polubień: 296 times


Powrót do Sprzęt fotograficzny i obróbka

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron